Porównaj (0)

Masło orzechowe. Przysmak dzieci i sportowców

Masło orzechowe. Przysmak dzieci i sportowców

Masło orzechowe, kojarzone jako przysmak z dzieciństwa, jest uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale zajmuje szczególne miejsce w kuchni (i sercach) sportowców! Nie jest bowiem tajemnicą jego bogata zawartość białka oraz zdrowych tłuszczy, a dodatkowo ma niebiański, lekko słonawy smak!

Masło orzechowe, chociaż możemy je produkować z różnych orzechów, najczęściej pozyskiwane jest w skutek prażenia w bardzo wysokiej temperaturze orzechów arachidowych. Osobiście zachęcam do spróbowania masła z nerkowców albo migdałów!

Z jego bogatej zawartości na wyróżnienie zasługują pełnowartościowe(!) białko oraz tłuszcze nienasycone, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9! Regularne spożywanie masła orzechowego wpływa korzystnie na nasze serce, co również potwierdziły liczne badania. Co więcej, antyoksydanty zawarte w orzechach regulują poziom cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę.

Ciężko pracujesz umysłowo? A może dużo czasu poświęcasz na naukę? Masło orzechowe i tutaj zaradzi! Dzięki znacznej zawartości tryptofanu wpływa korzystnie na zdolność koncentracji, dlatego zaleca się jego spożywanie nie tylko osobom uczącym się czy pracującym, ale również przemęczonym i aktywnym fizycznie.

Swoje zastosowanie znajdzie także w... kosmetyce! Oczywiście, nie należy go aplikować  na skórę! Chodzi o bogatą zawartość witaminy E, uznawanej powszechnie za "eliksir młodości". Usuwając z organizmu wolne rodniki, skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry. Przyczynia się również do wytwarzania nasienia u mężczyzn oraz utrzymania płodu u kobiet. Wpływa na stan naszego wzroku.

Również duża zawartość błonnika nie może zostać pominięta. Błonnik usprawnia nie tylko perystaltykę jelit, ale też pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Doskonale sprawdza się w dietach odchudzających, ponieważ wiążąc się z wodą, pęcznieje, przez co mamy wrażenie sytości i zapełnienia.

A jakie masło wybrać? Takie, które w swoim składzie ma jak najwięcej orzechów, a jak najmniej innych składników np. soli czy cukru. Najlepszym wyborem będzie to ze 100% obecnością orzechów w składzie i niczym innym. Oczywiście, takie masło możemy również wykonać sami! Będziemy mieć wówczas pewność, że w jego składzie nie znajdą się żadne niepożądane dodatki.

Aby przygotować domowe masło orzechowe należy zakupić ulubione orzechy i obrać je ze skorupek. Wedle upodobania, możemy je uprażyć na patelni lub nie. Warto jednak pamiętać, że proces blanszowania obniża zawartość polifenoli w orzechach. W kolejnym etapie uprażone (lub nie!) orzechy blendujemy, najlepiej porcjowo, ponieważ jest to żmudny proces, a nasz blender może sobie nie poradzić ze zbyt dużą ilością na raz. W ten sposób powstałą masę umieszczamy w słoiku.

Zatem, jak widać, masło orzechowe to nie tylko przepyszny dodatek do kanapek czy wyjadany łyżką przysmak dzieci, ale przede wszystkim źródło wielu cennych składników w ilościach, o które często trudno! Na tle tych wszystkich atutów jego jedyną wadą może być tylko jego kaloryczność... Tak więc jedzmy go, ale z umiarem!

Zostaw swój komentarz

* Nick:
* E-mail: (Nie publiczny)
   Strona www: (Strona internetowahttp://)
* Komentarz:
Kod obrazka