Porównaj (0)

Olej kokosowy i jego właściwości

Olej kokosowy i jego właściwości

O oleju kokosowym mówi się, ale nie tyle, ile mówić się powinno. Często (i niesłusznie!) wypierany jest przez oliwę, olej słonecznikowy lub inne tłuszcze roślinne, przez co rzadko gości w naszej kuchni. Szkoda, bo niezwykłych właściwości mu nie brakuje, a zastosowań ma wiele i nie tylko w diecie! Przyjrzyjmy mu się więc bliżej.

Olej kokosowy można spotkać w formie rafinowanej lub nierafinowanej. Rafinowany pozbawiony jest smaku, zapachu i zabarwienia. Jest znacznie tańszy od tego drugiego, a wykorzystać go możemy do pielęgnacji ciała i włosów, jak również używać do smażenia. Nierafinowany, czyli ten o pięknym, kokosowym zapachu, w postaci stałej występujący w kolorze białym, możemy śmiało spożywać na zimno, bo właściwości ma wiele!

To źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MTC), które charakteryzują właściwości termogenne. Dzięki krótszym łańcuchom są szybciej pochłaniane i metabolizowane, niż tłuszcze długołańcuchowe. To właśnie to sprawia, że są doskonałym źródłem energii dla mięśni i narządów. Dzięki temu olej kokosowy odnajduje swe miejsce w diecie sportowców oraz osób dbających o szczupłą sylwetkę!

Kolejnym fenomenem jest fakt, że ten niezwykły olej zawiera jedynie śladowe ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co doskonale nadaje się do obróbki termicznej np. smażenia. A w przeciwieństwa do produktów bogatych w kwasy długołańcuchowe, nie obciąża układu pokarmowego i szybko dostarcza energii, dlatego śmiało możemy go spożywać nawet przed zaplanowanym wysiłkiem!

To jeszcze nie koniec! Zawarte w oleju kokosowym kwasy kaprynowy i laurynowy działają także antywirusowo, antybakteryjnie oraz przeciwpierwotniakowo!  Dlatego podczas leczenia przeziębienia, grypy czy zapalenia powinniśmy posiłkować się tym niezwykle pomocnym tłuszczem.

Olej kokosowy możemy wykorzystywać do smażenia, ale też dodawać go do koktajli czy stosować przy sporządzaniu ciast i deserów. Jednak zastosowań ma znacznie więcej, a kuchnia to nie jedyne miejsce, w którym świetnie się sprawdza!

Olej kokosowy doskonale odżywia włosy, a wmasowywany w końcówki zapobiega ich rozdwajaniu. Możemy go także wykorzystać jako balsam do ciała lub (to dla osób o szczególnie wrażliwej skórze!) do depilacji. A nade wszystko to substancja całkowicie naturalna, pozbawiona barwników i chemii, zatem nie musimy się jej obawiać!

Jak widać, cudowny tłuszcz z tego oleju koksowego. Warto zapoznać się z nim bliżej i na stałe włączyć do swojej diety (i wanny!). Osobiście gorąco polecamy!

Zostaw swój komentarz

* Nick:
* E-mail: (Nie publiczny)
   Strona www: (Strona internetowahttp://)
* Komentarz:
Kod obrazka