Makaron konjac zero kalorii - wpływ na odchudzanie, zalety, efekty, różnice

 (144)    (0)    3

  ZdrowieDieta  

Czy słyszeliście o beztłuszczowym makaronie pozbawionym węglowodanów i kalorii? Jest to pasta glukomannanowa, znana na rynku jako konjac. Wiele producentów promuje makaron konjac jako idealną alternatywę przy odchudzaniu - w diecie beztłuszczowej i niskokalorycznej. Jeśli chcesz poznać zalety makaronu konjac oraz dowiedzieć się, czemu zawdzięcza rosnącą popularność - zapraszamy do artykułu.

.

Pochodzenie glukomannanu - krótka historia makaronu konjac

Składnikami makaronu konjac jest woda oraz mąka konjac, którą otrzymuje się z korzenia rośliny Amorphophallus konjac (syn. Amorphophallus rivieri Duriac), zwanej dziwidło lub amorfofalus (z ang. elephant yam lub konjac). Dziwidło jest rośliną wieloletnią występującą naturalnie w Azji, a uprawianą głównie w Japonii. Bulwa świeżo po zerwaniu posiada ok. 13% suchej masy, z tego 70% przypada na glukomannan, a 30% na skrobię. Korzeń Amorphophallus konjac jest bogaty m.in. w potas, wapń, żelazo, witaminę B6 i kwas foliowy.

Polska nazwa dziwidło pochodzi z przełomu XIX i XX w., a jej historia związana jest ze zdziwieniem, jakie budziła wśród botaników. Przez pierwsze 8-10 lat życia roślina podczas pory deszczowej tworzy jedynie liść, obumierający w porze suchej. Gdy roślina osiągnie dojrzałość, zakwita raz na kilka lat. Kwiat można podziwiać jedynie 3 dni, a w pierwszych dniach kwitnienia kwiatostan rozchyla się i emituje silny zapach... Nieświeżego mięsa!

Glukomannan to wielocukier zaliczany do frakcji błonnika wykorzystanego m.in. do produkcji makaronu konjac. Jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie i znacznie zwiększa swoją objętość pod wpływem kontaktu z płynem (nie tylko wodą). Bulwy Amorphophallus konjac wykorzystuje się w Azji jako składnik tradycyjnych potraw w formie galaretek, makaronu oraz części składowej tofu. W Japonii tradycyjnym daniem, znanym od 1500 lat ze swoich prozdrowotnych właściwości, jest Konnyaku. Makaron konjac, czy też, jak oryginalnie brzmi jego nazwa, shirataki, to regularny dodatek do dań kuchni azjatyckiej, i jest serwowany w domach Azjatów od ponad 2000 lat.

Dodatkowo glukomannanu używa się jako dodatku do żywności, emulgatora oraz środka zagęszczającego. Warto podkreślić, że glukomannan nie podlega trawieniu przez ludzkie enzymy trawiennie i jest rozkładany przez bakterie, które zasiedlają jelita człowieka.

.

Makaron konjac - charakterystyka

Zamienna nazwa makaronu konjac brzmi: »makaron “0 kalorii”«. Wymyślono ją w celach marketingowych, choć rzeczywiście makaron ten jest bardzo niskokaloryczny. W 100 g znajduje się ok. 6-9 kcal. Różni się od tradycyjnych makaronów smakiem, wyglądem oraz zawartością.

Poniżej przedstawiamy różnice odżywcze między pastą glukomannanową, a tradycyjną:

Makaron KONJAC firmy LiteFOOD

Tradycyjny makaron Fusilli

wartość odżywcza

w 100 g

w 100 g

wartość energetyczna

9 kcal

...

tłuszcze

0 g

1,9 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0 g

0,4 g

węglowodany

0 g

68 g

w tym cukry

0 g

2,9 g

błonnik

4 g

4,5 g

białko

0,2 g

13 g

sól

0 g

0,01 g

.

Makaron konjac w swoim składzie nie posiada węglowodanów, tłuszczy, białek oraz glutenu. Warto podkreślić, że wygląd zapakowanego makaronu konjac nie zachwyca. Sprzedawany jest woreczkach wypełnionych płynem, przez co przypomina rozgotowany, tradycyjny makaron. Jednak tuż po jego otwarciu i przepłukaniu naszym oczom ukazuje się przeźroczysty, elastyczny, sprężysty i zwarty makaron przybierający różne kształtach tj spaghetti, tagliatelle, penne, noodles, fettuccine, rice, pearl rice.

Jak smakuje pasta konjac? Jedno jest pewne - nie tak jak tradycyjny makaron. Jej smak cechuje się neutralnością, co jednak jest atutem, ponieważ dzięki temu przejmuje smak przypraw oraz innych dodatków np. w formie warzyw. Makaron posiada rybi aromat, dlatego nie każdemu może on przypaść do gustu. Producenci podkreślają, że po otwarciu woreczka makaron należy dokładnie przepłukać, w celu pozbycia się owego zapachu. Na rynku są również dostępne makarony z bonusem w formie owsa, który eliminuje “przykrą” woń, poprawia smak i teksturę produktu. Przykładem takich produktów są makarony z serii XTRA firmy LiteFOOD.pl

Makaron konjac, bez wątpienia, jest ciekawym urozmaiceniem diety, przyspieszającym redukcję masy ciała oraz przywracającym kontrolę nad apetytem.

.

Zalety makaronu konjac

Konjac posiada wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych, które wymieniono i opisano poniżej. W trakcie badań oceniono, że glukomannan pomaga nam:

- utrzymać prawidłowy poziomu cukru we krwi,
- zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać prawidłową masę ciała,
- obniżyć poziomu cholesterolu (o ok. 10%!),
- wzmocnić mikroflorę jelitową oraz usunąć zaparcia,
- poprawić stan skóry,
- zagoić rany.

.

6 korzyści zdrowotnych makaronu konjac - badania

.

Konjac a cukrzyca

Badania wykazały, że spożywanie mieszanki glukomannanu i żeń-szenia amerykańskiego przyczynia się do poprawy leczenia cukrzycy typu 2 [1]. Dodatkowo osoby cierpiące na cukrzycę, podczas spożywania glukomannanu, zjadały mniej pokarmów mogących zwiększyć poziom cukru we krwi, ponieważ dłużej odczuwały sytość [2].

.

Utrata masy ciała z błonnikiem glukomannan

Glukomannan wytworzony z konjac może być korzystny dla osób, pragnących schudnąć, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Działa on jako wypełniacz, który ma za zadanie pobudzać pracę jelit i sycić.

Badanie z 2005 r. wykazało, że dodanie błonnika pokarmowego w formie glukomannanu pomogło osobom z nadwagą zmniejszyć masę ciała. Celem tego badania było porównanie wpływu różnych suplementów diety - glukomannanu, gumy guar, alginianu - na redukcję masy ciała u zdrowych osób z nadwagą. W badaniu wzięło udział 176 mężczyzn i kobiet otrzymujących substancję czynną lub placebo. Osoby podzielono na grupy, którym podawano suplementy błonnikowe składające się z glukomannanu, glukomannanu i gumy guar oraz glukomannanu, gumy guar i alginatu. Podczas pięciotygodniowego okresu obserwacji, u osób spożywających suplementy z każdym rodzajem błonnikiem oraz będących na zrównoważonej diecie 1200 kcal zauważono istotną redukcję masy ciała. Utrata wagi była wyższa niż w “grupie placebo”, która również w tym okresie była na zbilansowanej diecie. Istnieje wiele badań, które pokazują korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w błonnik, w tym stosowanie konjac, do utraty wagi [3].

Dodatkowo okazało się, że glukomannan spowodował zmniejszenie masy ciała u zdrowych osób z nadwagą, podczas gdy dodanie gumy guar i alginianu nie powodowało dodatkowej utraty wagi.

W innym badaniu, przeprowadzonym przez Vita uczestniczyło 50 otyłych osób będących na diecie niskokalorycznej. Dzienna wartość odżywcza spożywanych posiłków przez kobiety wynosiła ok. 1000 kcal, u mężczyzn ok. 1300 kcal dziennie. Czas badania wynosił 3 miesiące. Podczas niego badanym podano ok. 4 g glukomannanu, podzielonego na 3 dawki w ciągu dnia. W badaniu odnotowano znacznie większą utratę masy ciała w grupie zażywającej glukomannan, w porównaniu z grupą kontrolną [4].

W świetle aktualnego stanu wiedzy makaron konjac oraz inne surowce roślinne należy stosować pomocniczo w procesie odchudzania. Najważniejsze w procesie redukcji masy ciała jest zbilansowanie dostarczanej energii z jej zużyciem. Wprowadzenie makaronu konjac do swojej diety, nie jest w stanie zastąpić odpowiedniego poziomu aktywności fizycznej.

.

Konjac a obniżanie poziomu cholesterolu

Wysokie stężenie cholesterolu skutkuje większym ryzykiem zachorowania na choroby serca lub udar. Spożycie glukomannanu, zawartego w makaronie konjac jest zalecane, by utrzymać na właściwym poziomie cholesterol oraz utrzymać odpowiednią wagę ciała.

Badanie z 2008 roku wykazało, że glukomannan wywiera korzystny wpływ na ogólny poziom cholesterolu [5]. W kolejnym badaniu przeprowadzonym w roku 2017 sprawdzono, jaka dawka glukomannanu jest potrzebna do poprawy poziomu cholesterolu. Naukowcy odkryli, że 3 gramy dziennie obniżają cholesterolu LDL oraz HDL odpowiednio o 10% i 7% [7].

.

Glukomannan na zaparcia?

Przyjmowanie konjacu może pomóc regulować ruchy jelit i zapobiegać zaparciom.

Badanie z 2006 roku wykazało, że niewielka dawka glukomannanu poprawiła ruchy jelit u dorosłych o 30%. Naukowcy odkryli również, że błonnik sprzyja regularnemu wypróżnianiu się i zapobiega zaparciom [7]. Dodatkowo badanie z 2017 udowodniło, że ​​przyjmowanie glukomannanu poprawiło częstość występowania wypróżnień u dzieci z zaparciami [8].

.

Zdrowa skóra a glukomannan

Glukomannan może również pomóc osobom, które chcą poprawić stan swojej skóry. Badanie z 2013 r. wykazało, że hydrolizaty glukomannanowe mają korzystny wpływ jako terapia miejscowa w leczeniu trądziku. Dodatkowo poprawiają ogólny stan zdrowia skóry [9].

Z byliny Amorphophallus konjac produkuje się również gąbki Konjac, które skutecznie i szybko oczyszczają skórę. Ich efektywność jest znacznie lepsza od normalnych myjek oraz gąbek morskich [10].

.

Gojenie ran

Oprócz wspomagania zdrowia skóry, glukomannan może również pomóc ciału szybciej leczyć rany. Badanie przeprowadzone na myszach w 2015 roku wykazało, że suplementy glukomannanu mogą sprzyjać gojeniu się ran, ze względu na sposób, w jaki wspierają układ odpornościowy. Potrzeba jest jednak większej liczby badań, aby stwierdzić, że glukomannan jest skuteczny w gojeniu się ran u ludzi [11].

.

Zagrożenia wynikające ze spożywania makaronu konjac

Wszystko, co zdrowe w nieodpowiednich ilościach oraz przy konkretnych przeciwwskazaniach może przynieść więcej szkody niż pożytku. Szczególną uwagą trzeba obdarzyć dzieci. Poniżej przedstawiono przeciwwskazania oraz ryzyko wynikające ze spożywania konjacu.

Niedrożność przełyku, gardła lub jelit. Istnieje potencjalne zagrożenie blokady przełyku, gardła lub jelita. Glukomannan absorbuje duże ilości wody, przez co pęcznieje. Jeżeli zatrzyma się w przełyku, zanim dotrze do żołądka, czyli miejsca swojego przeznaczenia, to może spowodować zadławienie. Osoby borykające się z zaburzeniami czynnościowymi przełyku powinny unikać glukomannanu.

Choroba żołądkowo-jelitowa. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów błonnika, glukomannan może powodować rozmaite dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w tym biegunkę, luźne stolce i wzdęcia. Jeżeli dolegliwości żołądkowo-jelitowe utrzymują się po spożywaniu makaronu konjac, użytkownicy powinni całkowicie zaprzestać jego stosowania i skonsultować się z lekarzem.

Potencjał do interakcji. Mimo, iż obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu można uznać za zalety makaronu konjac, to należy pamiętać, że zbyt niskie poziomy glukozy oraz lipidów w surowicy nie są dobre dla zdrowia. Ponadto glukomannan może zmniejszać wchłanianie niektórych leków przyjmowanych doustnie, w tym niektórych leków przeciwcukrzycowych. Aby temu zapobiec, pamiętaj o przyjmowaniu leków przynajmniej godzinę przed lub po jedzeniu makaronu konjac.

.

Zastosowanie makaronu konjac - przepisy, przyrządzenie

Niskokaloryczny makaron może być bazą do wielu posiłków. Można go łączyć niemal ze wszystkim oraz zastępować nim inne makarony (np. użyć go go przyrządzania spaghetti bolognese albo zjeść z tradycyjnym rosołem). Smakuje pysznie z warzywami gotowanymi na parze, pieczarkami, suszonymi pomidorami oraz rukolą. Dużym plusem jest szybkość jego przygotowania. Z reguły wystarczy go wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku lub na patelnię.

Makaron konjac to doskonały zamiennik tradycyjnego makaronu i można urozmaicić nim swoją dietę. Dodatkowo zawiera wiele udowodnionych korzyści zdrowotnych. Warto spróbować i przekonać się, jak wpływa na Twoje zdrowie.

Źródła:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212619815000091
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28687934
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15614200
[4] Kania M. i in.,
Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Postępy Fitoterapii 2/2013, s. 132-139.
[5] https://academic.oup.com/ajcn/article/88/4/1167/4650004
[6] https://academic.oup.com/ajcn/article/105/5/1239/4569867
[7]https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2008.10719681?scroll=top&needAccess=true&
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28429913
[9] http://article.sapub.org/10.5923.j.ajdv.20130202.02.html
[10] http://organeoblog.pl/gabka-konjac-prawdziwa-przyjemnosc-mycia-twarzy/
[11] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212619815000054
[12] https://pro-eco.com.pl/konjac-coz-to-za-dziwidlo/
[13] https://www.vitonica.com/alimentos/pasta-de-glucomanano-que-beneficios-nos-aporta-y-como-se-cocina
[14] https://www.livestrong.com/article/24729-side-effects-glucomannan/
[15] https://www.healthline.com/nutrition/shirataki-noodles-101
[16] https://www.medicalnewstoday.com/articles/319979.php

 (144)    (0)    3

  •  Posty ( 3 )
 MamutproPl
Nieludzkadziewczyno :), spożywać! Ale polecam również gąbki z konjac. Są rewelacyjne!
 nieludzkadziewczyna
zaintrygował mnie wpływ glukomannanu na skórę dokładnie na trądzik. stosować zewnętrznie czy spożywać??
 foodies_couple_
Bardzo ciekawy i porządnie opracowany materiał. Oby w sieci znajdowało się takich więcej!
Your comment has been sent successfully. Thanks for comment!
Zostaw komentarz
Captcha
Facebook comments